Feed-aggregator

Oud-huisarts en epidemioloog: 'Antidepressiva hebben vaak geen zin'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/18/2019 - 02:00
In Nederland slikken 1,2 miljoen mensen antidepressiva. Velen van hen zijn daar niet bij gebaat, zegt oud-huisarts en epidemioloog Dick Bijl. De effectiviteit van antidepressiva is volgens hem gering. En dat terwijl de bijwerkingen ernstig kunnen zijn. Hij schreef een kritisch boek over antidepressiva bij depressie.

Hoe voorkom je dat je loom (of erger) wordt van de warmte?

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/18/2019 - 02:00
Stijgt het kwik, dan worden we ineens loom. Na een dag in de zon, ben je vaak rozig. Hoe komt dat? En is het gevaarlijk voor je gezondheid? We vragen het aan fysioloog Maria Hopman.

Behandeling van kanker met immuuntherapie kan mogelijk stuk effectiever

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/18/2019 - 02:00
Immuuntherapie, dé grote doorbraak in de behandeling van kanker de afgelopen jaren, werkt niet altijd. Dat komt doordat tumoren soms resistent worden. Onderzoekers van het Antoni van Leeuwenhoek-ziekenhuis hebben nu ontdekt hoe een bepaalde vorm van resistentie mogelijk kan worden voorkomen. De studie werd afgelopen week gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift Cell. Acht vragen aan onderzoeksleider professor Daniel Peeper.

Wanneer het verstandig is om een soatest te laten doen

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/18/2019 - 01:46
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Wanneer is het verstandig om een soatest te laten doen?

Homomannen mogen voortaan eerder bloed doneren

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 07/17/2019 - 20:30
De regels voor homo- en biseksuele mannen om bloed te mogen doneren aan de bloedbank, zijn versoepeld. Voorheen mochten mannen pas bloed afstaan als ze minstens één jaar geen seksueel contact met andere mannen hadden gehad. Sinds deze maand zijn ze na vier maanden al welkom, meldt bloedbank Sanquin.

Duitsland verplicht inenting tegen mazelen

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 07/17/2019 - 16:38
Voor Duitse kinderen wordt een inenting tegen de mazelen verplicht. Vanaf maart 2020 moeten alle kinderen de prik hebben gehad voordat ze voordat het eerst naar school of de opvang gaan, zo besloot het Duitse kabinet woensdag.

Aantal doden door aids wereldwijd met een derde gedaald sinds 2010

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - di, 07/16/2019 - 20:58
Het aantal mensen dat vorig jaar overleed aan aids is wereldwijd met 33 procent gedaald, meldt VN-organisatie UNAIDS dinsdag. Tegelijkertijd stellen landen steeds minder geld beschikbaar om de ziekte uit de wereld te helpen.

Onderzoek: Anorexia is niet alleen mentale, maar ook lichamelijke ziekte

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - di, 07/16/2019 - 12:45
De eetstoornis anorexia nervosa vindt haar oorsprong niet alleen in de geest, maar ook in het lichaam, concludeert een internationaal onderzoek. Dat kantelt het heersende beeld van de ziekte en biedt mogelijk nieuwe aanknopingspunten voor behandeling.

Frankrijk stopt met vergoeden homeopathie via zorgverzekering

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/11/2019 - 05:44
De Franse regering gaat homeopathie niet langer vergoeden via medische verzekeringen. Vanaf 2021 moeten Fransen behandelingen via de alternatieve geneeswijze volledig zelf betalen.

Zeven praktische zaken om op te letten als je ziek wordt op vakantie

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/11/2019 - 00:51
De ANWB Alarmcentrale ontving vorig jaar honderdduizenden telefoontjes van zieke of gewonde vakantiegangers in het buitenland. Waar moet je op letten als je op reis in de lappenmand belandt? Zeven tips.

Hoe een slechte ademhaling tal van lichaamsprocessen kan verstoren

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/11/2019 - 00:50
We doen het ons hele leven lang, duizenden keren per dag: ademhalen. Maar we doen het niet altijd even goed, zeker niet in stressvolle tijden. Volgens fysioloog dr. Hans Keizer hebben we veel belang bij een goede ademhaling: het brengt ons mentaal en fysiek in balans. Negen vragen over ademhalen.

Miljoenensubsidie voor vaccin tegen riftdalkoorts bij mensen

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 07/10/2019 - 13:46
Een onderzoeksafdeling van de Wageningen Universiteit ontvangt 12,5 miljoen dollar (ruim 11 miljoen euro) voor het testen van de veiligheid en werkzaamheid van een vaccin voor mensen tegen riftdalkoorts.

Deze medicijnen moet je beslist meenemen als je op vakantie gaat

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - di, 07/09/2019 - 18:59
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Welke zelfzorgmedicijnen mogen er niet missen in je reisapotheek?

Hoe stress en nachtmerries invloed hebben op elkaar

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/04/2019 - 00:55
Nachtmerries komen vaker voor bij mensen met ernstige psychiatrische aandoeningen, PTSS, schizofrenie en borderline. Maar ook een veel voorkomende klacht als stress hangt samen met nachtmerries. Hoe zit dat?

Bevallen onder zelfhypnose: 'Het was wonderbaarlijk'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/04/2019 - 00:42
Onder hypnose een baby baren: vrouwen die zichzelf in trance weten te brengen tijdens een bevalling ervaren minder stress, pijn en ongemak.

Vakantie als medicijn: 'Zelfs gezien als middel om volledig te herstellen'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/04/2019 - 00:07
De zomervakantie is in aantocht. Maar hoe gezond is een vakantie eigenlijk? Twee deskundigen geven antwoord.

'Senescente cellen oorzaak van veroudering en problemen bij kanker'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 07/04/2019 - 00:00
In Nederland loopt momenteel de DuSRA-VOILA-studie, de grootste samenwerking van experts uit onderzoeksinstellingen en het bedrijfsleven op het gebied van veroudering. Een van de onderzoekers is dr. Peter de Keizer. Hij doet onderzoek naar de manier waarop zogeheten senescente cellen veroudering en problemen bij kanker veroorzaken.

Wat je wel en vooral níét moet doen bij een brandwond

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 07/03/2019 - 23:59
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Wat moet je doen bij een brandwond en wat juist niet?

NUcheckt: Föhn geen remedie voor jeuk en bulten door eikenprocessierups

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 07/03/2019 - 18:52
NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Een warme föhn helpt tegen jeuk en bulten die veroorzaakt zijn door de haren van de eikenprocessierups."

Afgelopen winter helft minder griepgevallen dan jaar ervoor

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - di, 07/02/2019 - 15:56
Ongeveer 400.000 mensen hebben afgelopen winter griep gehad. Dat is ruim de helft minder dan in de winter ervoor, meldt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Pagina's

Abonneren op Cruijsberg.com aggregator
Go to top