Feed-aggregator

Smaakverandering bij kanker: 'Gerechten worden extra zuur gemaakt'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/26/2020 - 23:39
De smaak- en geurbeleving van kankerpatiënten kunnen door chemotherapie veranderen, waardoor het eten niet meer lekker smaakt. Momenteel streven ziekenhuischefs binnen het project Koks tegen Kanker ernaar om duizend patiënten advies te geven over hun menu. Hoe ontstaat smaakverandering en wat willen de koks er precies aan doen?

Pijn door ziekte endometriose: 'Vrouwen denken dat ze zich aanstellen'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/26/2020 - 22:08
De maand maart is Endometriosis Awareness Month. Wereldwijd wordt aandacht gevraagd voor de relatief onbekende, maar veelvoorkomende ziekte endometriose. 200 miljoen vrouwen wereldwijd lijden eraan en ook in Nederland komt de ziekte veel voor. De ziekte zit in de taboesfeer, zegt arts-onderzoeker Esther van Barneveld, en dat wil zij doorbreken. Zes vragen over endometriose.

'Betekent pijn bij ademhalen dat ik een klaplong heb?'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/26/2020 - 22:07
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: "Betekent pijn bij ademhalen dat ik een klaplong heb?"

Autisme: zo ga je er als buitenstaander mee om

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/26/2020 - 22:06
Alles letterlijk opvatten, veel waarde hechten aan routine en heel gevoelig zijn voor prikkels. Het zijn slechts enkele kenmerken waar mensen met de ontwikkelingsstoornis autisme tegenaan lopen. De karakteristieken binnen het spectrum lopen namelijk enorm uiteen. Hoe ga je als omgeving met de belangrijkste kernmerken om?

Kan rugpijn veroorzaakt worden door botontkalking?

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/19/2020 - 21:41
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week: Betekent rugpijn dat ik botontkalking heb?

Neurowetenschapper: 'Een week zonder telefoon geeft al gezondheidswinst'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/19/2020 - 21:40
We brengen steeds meer tijd online door. Dat maakt ons minder effectief en efficiënt, maar het heeft ook invloed op onze gezondheid. Dr. Thibaud Dumas is als neurowetenschapper verbonden aan het ziekenhuis Pitié-Salpêtrière in Parijs en de Universiteit van Sorbonne. Zijn boek Afkicken van de smartphone verschijnt deze week bij uitgeverij Deltas. NU.nl spreekt de Franse wetenschapper over zijn boek.

'Grootste misverstand over therapie is dat het grote veranderingen brengt'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/19/2020 - 21:40
We verwachten te veel van psychotherapie, stelt arts en systeemtherapeut Flip Jan van Oenen in zijn boek Het misverstand psychotherapie . "Het doel moet niet zijn om te veranderen, maar om pijn te leren verdragen."

Turen naar stressverlagende tropische vissen: 'Ook digitaal werkt het'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/19/2020 - 21:39
Kijken naar een aquarium vol vissen zou volgens onderzoek stressverlagend werken. Ondernemer Erik Rood (38) verhuurt aquariums voor kantoren en wachtruimtes van ziekenhuizen. Zorgen vissen inderdaad voor minder stress?

NUcheckt: Waarom wierook mogelijk schadelijk is voor de gezondheid

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/19/2020 - 19:17
Wierook zou volgens meerdere nieuwsberichten net zo ongezond zijn als een sigaret. Maar hoe gevaarlijk zijn de brandbare geurstokjes echt?

Video | KU Leuven: 'Medicijn moet helpen tegen verspreiding coronavirus'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/19/2020 - 01:51
Het bestaande malariamedicijn dat werkt tegen de ziekte die door het coronavirus 2019-nCoV wordt veroorzaakt, moet onder meer de verspreiding van het virus inperken, zo laten onderzoekers aan de KU Leuven in België weten. Zij ontdekten woensdag dat het medicijn effect heeft op het virus.

86 jaar oud malariamiddel werkt tegen door coronavirus veroorzaakte ziekte

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - di, 02/18/2020 - 22:47
Onderzoekers aan de KU Leuven in België hebben ontdekt dat een bestaand malariamedicijn werkt tegen COVID-19, de ziekte die door het coronavirus 2019-nCoV wordt veroorzaakt.

Kwart van de vrouwen met laag inkomen wil liever andere anticonceptie

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - vr, 02/14/2020 - 19:17
Ruim een kwart van de vrouwen met een laag inkomen die op dit moment anticonceptie gebruiken, zou liever van middel willen veranderen. Als belangrijkste reden om dat niet te doen noemen de vrouwen geld, zo blijkt uit onderzoek van organisatie Dokters van de Wereld.

Rechtszaak tegen Staat in poging anticonceptie weer gratis te maken

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - vr, 02/14/2020 - 16:10
De Nederlandse Staat ontvangt vrijdag een dagvaarding met hierin de eis dat anticonceptie voor vrouwen weer in het basispakket wordt opgenomen. Bureau Clara Wichmann en DeGoedeZaak zijn de zaak gestart, en daarnaast hebben zich meer dan zevenduizend mede-eisers gemeld.

Familieopstellingen: 'Ik weet nu zeker dat ik een ongeboren tweelingzusje had'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/12/2020 - 22:44
Deelnemen aan een familieopstelling is steeds populairder. Deze methode probeert bloot te leggen hoe patronen die je als kind hebt aangeleerd in je volwassen leven voor problemen kunnen zorgen. Dat kan waardevolle inzichten opleveren, zeggen deelnemers. Er is ook kritiek. "Bij een familieopstelling worden allerlei dingen zomaar ingevuld voor de afwezige familieleden."

Wat kun je doen bij een prikkelbare darm?

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/12/2020 - 21:56
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat kan ik doen bij een prikkelbare darm? Helpt het FODMAP-dieet?

Sepsis: belangrijke doodsoorzaak, maar lastig te herkennen

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/12/2020 - 21:55
Half januari stelden onderzoekers in het toonaangevende medische tijdschrift The Lancet dat wereldwijd gemiddeld elf miljoen mensen per jaar overlijden aan sepsis. Ook in Nederland komt sepsis veel voor. Het is de belangrijkste doodsoorzaak op de intensive care. En dat aantal kan naar beneden, zegt hoogleraar acute geneeskunde prof. dr. Karin Kaasjager. Acht vragen over sepsis.

Omgaan met iemand die ongeneeslijk ziek is: 'Stop gevoelens niet weg'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 02/12/2020 - 21:54
Geconfronteerd worden met de dood is vaak moeilijk. Zeker als iemand uit je directe omgeving ongeneeslijk ziek is. Toch zul je ermee te maken krijgen. Hoe ga je ermee om?

Hooikoortseizoen vroeg op gang door relatief zachte winter

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - di, 02/11/2020 - 22:57
Hooikoortspatiënten kunnen komende week last krijgen van klachten. Boosdoener is de els, die door de zachte winter relatief vroeg bloeit. De elzenpollen, waarvoor ongeveer 35 procent van de hooikoortspatiënten allergisch zijn, kunnen de komende weken zorgen voor volle neuzen, tranende ogen en lichte benauwdheid.

Rechtbank wil dat EU-hof oordeel velt over meetmethode 'sjoemelsigaret'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - za, 02/08/2020 - 13:19
De rechtbank van Rotterdam is naar het Hof van Justitie van de Europese Unie gestapt voor advies rondom het aanpassen van de meetmethode van schadelijke stoffen in sigaretten, meldt Trouw zaterdag.

'Patiëntenstop bij huisartsen in vier steden door tekort aan opvolgers'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - vr, 02/07/2020 - 08:26
Inwoners van Enschede, Middelburg, Kampen en Emmen moeten maandenlang wachten voordat zij een vaste huisarts vinden, schrijft de Volkskrant vrijdag op basis van eigen onderzoek. Nog eens elf steden lijken binnenkort in dezelfde situatie te komen.

Pagina's

Abonneren op Cruijsberg.com aggregator
Go to top