Feed-aggregator

Een klimaatdepressie? 'Onzin, we hebben het ook niet over coronadepressie'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - di, 10/27/2020 - 23:02
"Word jij er moedeloos van dat je er alles aan doet om je klimaatvoetafdruk te verkleinen, maar grote bedrijven achteroverleunen? Dan heb je misschien last van een klimaatdepressie", staat op de website van Milieudefensie. Onzin, vindt Jaap van der Stel, lector psychische gezondheidszorg aan de Hogeschool Leiden. Die term is veel te zwaar voor een normale reactie op een abnormale situatie.

Feit of fabel: Dit doet de wintertijd met je biologische ritme

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - za, 10/24/2020 - 13:31
In de nacht van zaterdag 24 op zondag 25 oktober wordt de klok één uur achteruit gezet. Dat betekent een extra uur slapen. Maar wat doet de wintertijd verder met je biologische ritme? En waar komt de wintertijd eigenlijk vandaan?

Aantal huisartsverwijzingen blijft dalen, een op vier verwijzingen 'mist'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/22/2020 - 15:42
Het aantal verwijzingen van huisartsen naar ziekenhuizen en specialistische zorg is vorige week met ruim een kwart gedaald ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder, meldt zorgplatform ZorgDomein donderdag. Uit cijfers van de laatste maand blijkt dat sinds het coronamaatregelenpakket van eind september een daling is ingezet van het aantal verwijzingen.

Miljoen euro voor meer onderzoek naar poeptransplantatie tegen diabetes

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/22/2020 - 12:04
Stichting Diabetes Onderzoek en het Diabetes Fonds schenken 1 miljoen euro aan het Amsterdam UMC om een onderzoek naar de rol van darmbacteriën bij diabetes type 1 voort te zetten, melden beide organisaties donderdagochtend in een persbericht.

Herfst of niet: van een duik in een koud meer knap je op

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/22/2020 - 01:23
Veel buitenzwembaden sluiten in de herfst en winter hun deuren. Hoewel de temperaturen flink dalen, kun je een plons in het open water nog steeds overwegen. Hoe ga je goed voorbereid op pad? NU.nl vroeg het aan twee zwemprofessionals.

Zelf paddenstoelen plukken en eten? 'Afraden is het eerst wat ik doe'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/22/2020 - 01:22
Eetbare en giftige paddenstoelen lijken soms verraderlijk veel op elkaar. Zelf zomaar wat paddenstoelen plukken en deze vervolgens gebruiken voor de avondmaaltijd, kan je duur komen te staan. "Er bestaan ongeveer vijftig tot honderd toxische paddenstoelen."

Hoe praat ik met vrienden of familieleden die in complottheorieën geloven?

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/15/2020 - 01:03
Wat als je vriend, familielid of collega het voor mogelijk houdt dat 5G wordt gebruikt om burgers met het coronavirus te besmetten? Of dat het virus eigenlijk een samenzwering is om de wereldbevolking onder de duim te krijgen? Discussies hierover kunnen zomaar uit de hand lopen. Hoe ga je de dialoog aan zonder dat de onenigheid tot een breuk leidt? Twee experts geven tips.

'Mensen die op onregelmatige tijden eten, hebben vaker overgewicht'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/15/2020 - 01:01
Voor onze gezondheid maakt het niet alleen uit wát we eten, maar ook wannéér we dat doen, blijkt uit onderzoek. Voedingswetenschapper Gerda Pot: "Een calorie is niet op elk moment dezelfde calorie."

Hyperventilatie: 'Doordat je vergeet uit te ademen wordt het erger'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/15/2020 - 01:00
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (48), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Hoe krijg je hyperventilatie en is dat gevaarlijk?

Aantal vroeggeboortes tijdens coronacrisis met zo'n 20 procent gedaald

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 10/14/2020 - 14:23
Het aantal voortijdige geboortes is sinds de aankondiging van de basisregels op 9 maart met 15 tot 23 procent gedaald, blijkt woensdag uit dataonderzoek van het Erasmus MC. Verder onderzoek is noodzakelijk om de oorzaak van de daling te achterhalen.

Slaaponderzoeker: 'De perfecte powernap duurt tussen de 10 en 25 minuten'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 10/07/2020 - 22:54
In Spanje is de siësta onderdeel van een gezonde leefstijl. En terecht, want uit verschillende onderzoeken blijkt dat een powernap inderdaad positieve gezondheidseffecten heeft, mits je het op de juiste manier uitvoert. Neuroloog en slaaponderzoeker Roselyne Rijsman over de perfecte powernap.

'Bloeddrukverlagers kun je beter 's avonds innemen'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 10/07/2020 - 22:53
Onlangs bleek uit een grote Spaanse studie dat de avond een beter tijdstip is om bloeddrukverlagers in te nemen dan de ochtend. Het is een onderzoeksbevinding die levens kan redden, maar er wordt te weinig mee gedaan, zegt cardioloog Remko Kuipers. "Met deze onderzoeksbevindingen kunnen we wereldwijd veel doden door hoge bloeddruk voorkomen."

'Geen speciale producten nodig om voldoende proteïnen binnen te krijgen'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 10/07/2020 - 22:51
Van energierepen tot pindakaas en van muesli tot chips: tegenwoordig staat op de verpakking van bijna elk supermarktproduct 'Boordevol proteïnen'. Maar wat zijn proteïnen eigenlijk? En hebben we er extra veel van nodig? We vragen het aan hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell.

'Emotie-eten? Bij emoties neemt de eetlust juist af'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/01/2020 - 01:21
Een zak chips of een reep chocolade om een slecht humeur of liefdesverdriet mee weg te eten. Emotie-eten is een populair onderwerp. Maar wat is het eigenlijk? En bestaat het wel echt? Psycholoog Catharine Evers: "Vooral mensen die aan de lijn doen, zijn kwetsbaar voor emotie-eten."

'Gaat de trombosedienst verdwijnen?'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/01/2020 - 00:57
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: Gaat de trombosedienst verdwijnen?

'Tijdens corona minder cocaïne- en amfetaminegebruik, maar meer ketamine'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 10/01/2020 - 00:57
"Ik was misselijk en kon nauwelijks bewegen", zegt Lucy (26) over haar ervaring met ketamine als drug. Ketamine is een narcosemiddel voor mensen en dieren en een middel tegen pijn, maar wordt steeds vaker als recreatieve drug gebruikt. Wat zijn de gezondheidsrisico's daarvan?

UMCG ontvangt 30 miljoen euro voor veelbelovend kankeronderzoek

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - do, 09/24/2020 - 14:52
Het Universitair Medisch Centrum Groningen krijgt 30 miljoen euro van Zorginstituut Nederland en gezondheidsonderzoekorganisatie ZonMw voor nader onderzoek naar hoopgevende innovatieve immuuntherapie voor mensen met een zeer agressieve vorm van lymfeklierkanker.

Vieze smartphones: 'Oorsmeer is niet erg, vieze handen wel'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 09/23/2020 - 23:59
Oorsmeer, poepbacteriën en straatvuil… Uit onderzoek blijkt dat onze smartphone nog vele malen smeriger is dan een toiletbril en dat er wel zeventienduizend bacteriële genen op het toestel kunnen leven. Welke risico's kleven er aan smerige smartphones?

'Ik heb pijn op mijn borst, heb ik een hartaanval?'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 09/23/2020 - 23:58
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal, huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: is pijn op je borst altijd een hartaanval?

'Door de adrenaline gedraag je je in de auto sneller agressief'

Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg - wo, 09/23/2020 - 23:58
Bumperkleven, rechts inhalen, kort afsnijden, middelvingers… De weg maakt de hork in ons los. Hoe kan het dat zelfs de rustigste types onder ons in opgewonden standjes veranderen zodra ze de weg op gaan? Zes vragen aan verkeerspsycholoog Karel Brookhuis.

Pagina's

Abonneren op Cruijsberg.com aggregator
Go to top