Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg

Abonneren op feed Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bijgewerkt: 2 uur 10 min geleden

Ketamine wint aan populariteit in uitgaansleven, xtc blijft nummer één

do, 02/14/2019 - 19:26
De drug ketamine lijkt in Nederland steeds populairder te worden in het uitgaanscircuit, zo blijkt uit de Nationale Drug Monitor 2018 (NDM) van het Trimbos-instituut. Toch blijft xtc de belangrijkste uitgaansdrug.

Onderzoekers ontdekken dat salmonella via slimme truc darm binnendringt

do, 02/14/2019 - 05:26
Onderzoekers van de Universiteit Utrecht hebben ontdekt hoe de salmonellabacterie misbruik maakt van een van de verdedigingsmechanismen van het lichaam om darmcellen binnen te dringen. Volgens de universiteit is de vondst een belangrijke stap voor het ontwikkelen van nieuwe medicijnen om salmonella-infecties te voorkomen.

'Over dertig jaar hoort mediteren gewoon bij een gezonde leefstijl'

do, 02/14/2019 - 02:29
Meditatie is goed voor lichaam en geest. Mark Siegenbeek van Heukelom schreef het boek Helemaal naar de meditering. Hij gidst ons nuchter door de wereld van meditatie en mindfulness.

Waarom vakantie goed is voor je gezondheid

do, 02/14/2019 - 02:29
De voorjaarsvakantie is in aantocht. Maar hoe gezond is een vakantie eigenlijk? Twee deskundigen geven antwoord.

'Door euthanasie is mijn vader een hoop leed bespaard'

do, 02/14/2019 - 02:28
Tijdens Week van de Euthanasie (9 tot en met 16 februari) roept de Nederlandse Vereniging voor een Vrijwillig Levenseinde (NVVE) mensen op om na te denken over de dood. NU.nl spreekt nabestaanden over wat euthanasie betekent voor hen. “Mijn vader wilde onder geen beding eindigen zoals zijn moeder.”

Wat is beter voor je gezondheid: Vrijgezel zijn of een relatie?

do, 02/14/2019 - 02:28
Nederland telt drie miljoen alleenstaanden en dat worden er steeds meer. Wat is beter voor je gezondheid: single zijn of een relatie hebben? NU.nl vraagt het experts.

Kwart leerlingen van middelbare school in Goes meldt zich ziek

wo, 02/13/2019 - 21:57
De griepepidemie heeft flink huisgehouden op een middelbare school in de Zeeuwse stad Goes. Een kwart van de zestienhonderd leerlingen van de Goese Lyceum-locatie Oranjeweg heeft zich ziek gemeld.

WHO: Wereldwijd lopen jongeren risico op gehoorschade door audiospelers

di, 02/12/2019 - 22:05
Wereldwijd beschadigen jonge muziekliefhebbers hun gehoor met audiospelers zonder volumebegrenzing, stelt de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dinsdag.

Proef met gratis zorg voor slachtoffers van seksueel geweld

di, 02/12/2019 - 20:34
Slachtoffers van seksueel geweld hoeven binnenkort geen eigen risico meer te betalen voor hun medische zorg. Het gaat om een proef van een jaar, om te kijken of de financiële bijdrage die slachtoffers nu wel kwijt zijn voor deze groep een drempel vormt om zich te melden.

Een op de vijf huisartsen weigert onterecht patiënten

ma, 02/11/2019 - 17:16
Patiënten die op zoek zijn naar een nieuwe huisarts worden nog te vaak onterecht geweigerd, meldt de Autoriteit Consument & Markt (ACM) maandag. Volgens het onderzoek besluit een op de vijf huisartsen weleens een patiënt niet aan te nemen zonder zich daarbij aan de regels te houden.

Amsterdam UMC ontvangt 5 miljoen euro om medicijnen te produceren

ma, 02/11/2019 - 16:03
Het Amsterdam UMC krijgt 5 miljoen euro van de Vriendenloterij om zelf medicijnen te ontwikkelen tegen zeldzame ziekten. Deze medicijnen kosten normaal gesproken tonnen per patiënt per jaar.

Kans om hartaandoening of beroerte te overleven groter geworden

ma, 02/11/2019 - 06:59
De kans dat iemand een hartstilstand, hartinfarct of beroerte overleeft is groter geworden. Tevens overlijden mensen op steeds latere leeftijd aan de gevolgen van dergelijke hart- en vaataandoeningen.

Verzekeraar VGZ koopt implantaten voortaan zelf in voor betaalbaarheid

do, 02/07/2019 - 12:38
VGZ gaat implantaten voortaan zelf centraal inkopen en gaat afspraken maken met leveranciers van tandheelkundige implantaten. De zorgverzekeraar heeft dit besloten vanwege de hoge kosten die tandartsen in rekening brengen. Met deze maatregel kunnen miljoenen worden bespaard, zegt VGZ.

Dit doet in bad gaan met je

do, 02/07/2019 - 04:13
Een uurtje ontspannen in een warm bad, met een flinke berg naar bloemen geurend schuim. Voor sommige mensen is dit hét ultieme moment om alles even los te laten. Maar hoe gezond is het eigenlijk om in bad te gaan?

Wat gebeurt er als je te veel paracetamol slikt?

do, 02/07/2019 - 04:12
Iedereen kent het wel. Heb je hoofdpijn, dan pak je al snel een paracetamol. Bij kiespijn, idem dito. Maar wat gebeurt er nou met je lichaam als je te veel paracetamol slikt?

NUcheckt: Waarom melk kan helpen je botten sterker te maken

do, 02/07/2019 - 04:12
NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Deze keer de bewering: 'Melk zorgt voor zwakkere botten.'

'Een derde van nieuwe kankergevallen veroorzaakt door leefstijl'

do, 02/07/2019 - 04:11
Maandag was het Wereldkankerdag, de dag waarop internationaal wordt stilgestaan bij de ziekte en degenen die eraan lijden. Het aantal kankergevallen groeit nog steeds. Ook in Nederland. Hoe kan dat? En is er iets aan te doen? Professor Ellen Kampman: "Na roken is overgewicht risicofactor nummer één bij veel soorten kanker."

Griepepidemie verloopt minder hevig dan die van afgelopen drie jaar

wo, 02/06/2019 - 18:10
De griepepidemie in Nederland verloopt tot nu toe "minder hevig" dan de epidemieën in de afgelopen drie jaar, meldt gezondheidsinstituut Nivel woensdag. Het aantal mensen met griepklachten daalt al drie weken gestaag.

'Personeelstekort in geestelijke gezondheidszorg leidt tot fatale incidenten'

wo, 02/06/2019 - 07:53
In de geestelijke gezondheidszorg hebben zich fatale incidenten voorgedaan die in een aantal gevallen aan het personeelstekort zijn toe te schrijven. Dit blijkt uit onderzoek dat de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) uitvoerde op verzoek van dagblad Trouw en weekblad De Groene Amsterdammer.

Driehonderd mensen onderzocht op tbc in Hengelo na besmetting student ROC

wo, 02/06/2019 - 06:03
Ongeveer driehonderd mensen uit de regio Hengelo worden getest op tuberculose (tbc). Het onderzoek is ingesteld nadat bij een student van het ROC van Twente besmettelijke longtuberculose was vastgesteld. De Hengeloër is in behandeling en niet meer besmettelijk voor zijn of haar omgeving, aldus GGD Twente.

Pagina's

Go to top