Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg

Abonneren op feed Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bijgewerkt: 2 uur 18 min geleden

Bellen met vreemden via app: 'Oppervlakkig contact wordt onderschat'

8 uur 20 min geleden
Van geregeld praatjes maken met vreemden worden we gelukkiger, zo blijkt uit onderzoek. Nu we massaal binnen zitten, speelt QuarantaineChat in op die behoefte. Via de app kun je bellen met vreemden van over de hele wereld. NU.nl-redacteur Hagar Jobse probeerde het uit.

Zorgmedewerkers en hun psyche: 'Steun elkaar als collega's'

di, 06/02/2020 - 20:35
Sinds we kampen met het coronavirus werkt het zorgpersoneel onder extreme omstandigheden. Dit maakt het risico op psychische problemen groter, zegt gezondheidspsycholoog Huub Buijssen. In zijn boek Collegiale ondersteuning en peer support. Een praktische gids voor professionals in de zorg en welzijn, legt hij uit hoe.

Hardlopen: voorkom blessures, wees trots en ga zonder telefoon

di, 06/02/2020 - 01:52
Sinds sportclubs en -scholen dicht zijn, is het aantal mensen dat wekelijks een rondje rent gegroeid. Daarmee stijgt ook de kans op blessures, want volgens hardloopexperts hebben veel beginnende hardlopers een verkeerde houding en willen ze te veel in één keer. Hoe doe je dat, blessurevrij rennen?

'We moeten thuiszitten niet te letterlijk opvatten'

do, 05/28/2020 - 19:09
Door de lockdown zijn we minder gaan bewegen, en zitten we meer dan ooit. Slecht nieuws, zegt bewegingswetenschapper Hidde van der Ploeg. Want inactiviteit vergroot het risico op ernstige gezondheidsproblemen. Ook maakt het ons kwetsbaarder voor nieuwe infectieziekten.

'Te weinig oog voor ziektes door klimaatverandering'

do, 05/28/2020 - 01:12
De eikenprocessierups is in aantocht, maar volgens hoogleraar duurzame ontwikkeling Pim Martens is dat niet het enige insect waar we dankzij klimaatverandering de komende jaren last van zullen hebben. En het blijft niet bij insecten. Martens: "Klimaatverandering brengt meer gezondheidsrisico's met zich mee. Daar hebben we te weinig oog voor."

Typisch pollenweer: 'Draag zonnebril bij hooikoorts en hou ramen dicht'

do, 05/28/2020 - 01:05
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: kom ik ooit nog van mijn hooikoorts af?

Dermatologen: zorgen over minder checks op huidkanker tijdens coronacrisis

do, 05/28/2020 - 01:05
De terrassen gaan op 1 juni weer open, de stranden worden drukker en de zon schijnt ongehinderd door een dikke CO-2 laag op onze lichamen. Voor zonaanbidders heerlijk, maar dermatologen maken zich zorgen om het verminderd aantal controles op huidkanker. Minder mensen laten zich controleren door de huisarts tijdens de huidige coronacrisis.

Probiotica: helpen zuiveldrankjes, kefir en kombucha je darmen?

wo, 05/20/2020 - 20:39
In de supermarkt barst het van de probiotische zuiveldrankjes die een boost beloven te geven aan je immuunsysteem. Zijn die echt gezond voor je? Zes vragen aan immunoloog Ger Rijkers van het University College Roosevelt in Middelburg.

Vaginale droogheid: 'Bespreek het met je partner en huisarts'

wo, 05/20/2020 - 20:39
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: wat kun je doen tegen vaginale droogheid?

Alles over roos: 'De verkeerde shampoo versnelt roosvorming'

wo, 05/20/2020 - 20:39
Hé, het sneeuwt op je schouders! Wat nu? Als je googelt naar informatie over roos vind je wel wat antwoorden op je vragen, maar lang niet op alle. Hoe ontstaat roos nu precies en wat doe je er tegen? We vragen het Dylan Kok, tricholoog (specialist in haarziekten- en afwijkingen), werkzaam bij de Haarkliniek.

Huisartsen verwijzen meer patiënten door naar ggz

wo, 05/20/2020 - 14:04
Huisartsen verwijzen meer patiënten door naar de ggz, zo melden de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en het Trimbos-instituut in een woensdag verschenen rapport over de opstart. Na de corona-uitbraak in Nederland daalde het aantal verwijzingen sterk, maar inmiddels trekt dit weer aan.

Hoe je zelf aan je afweer werkt: 'stressreductie, voeding en bewegen helpt'

di, 05/19/2020 - 21:12
In de aanpak van COVID-19 ontbreken maatregelen die onze levensstijl aanpakken, zegt Vereniging Arts en Leefstijl, terwijl dit dé kans is om het belang van een gezonde leefstijl duidelijk te maken. De vereniging riep staatssecretaris Paul Blokhuis op om ook werk te maken van een gezonde leefstijl. Ruim 1.800 Nederlandse zorgprofessionals ondertekenden de brief.

Europese Commissie keurt dure behandeling voor zeldzame spierziekte goed

di, 05/19/2020 - 19:53
De Europese Commissie heeft de kostbare behandeling voor de spierziekte SMA bij jonge kinderen met het middel Zolgensma goedgekeurd. Farmaceut Novartis zegt dinsdag te hopen dat de behandeling nu snel beschikbaar zal zijn.

Onderzoek: Obesitas bij kinderen heeft vaker medische oorzaak dan gedacht

di, 05/19/2020 - 14:33
Ernstige obesitas bij minderjarigen heeft vaker een medische oorzaak dan gedacht, melden onderzoekers van het Erasmus MC-Sophia Kinderziekenhuis en Amsterdam UMC dinsdag. Volgens hen geldt dit voor 20 procent van de kinderen met ernstige obesitas, terwijl in medische literatuur over ongeveer 5 procent wordt gesproken.

'Nederlandse jongeren zijn mentaal gezonder dan Europese leeftijdsgenoten'

di, 05/19/2020 - 06:02
Nederlandse jongeren zijn over het algemeen gezonder en gelukkiger dan jongeren in veel andere Europese landen. Dat blijkt uit een onderzoek van de Europese afdeling van de gezondheidsorganisatie WHO dat dinsdag is gepubliceerd.

RIVM: 'Seksbuddy was misschien te ongenuanceerd'

za, 05/16/2020 - 09:47
Eind deze week was er in de media en op sociale media plotseling veel te doen om de aangepaste richtlijnen voor seksueel contact van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM): Mensen mochten weer een seksbuddy of "knuffelmaatje" hebben. Later werden deze termen van de RIVM-website Loketgezondleven.nl verwijderd. Hoe zit het nou precies?

Nog langer wachten op zwangerschap: 'Elke verloren maand is er één te veel'

vr, 05/15/2020 - 16:26
Vruchtbaarheidsbehandelingen waar vaak maanden naartoe geleefd is, zijn door de coronamaatregelen abrupt stopgezet. Dat zorgt voor teleurstelling, frustratie en het opbrengen van veel geduld voor vrouwen die deze behandelingen nodig hebben om een kind te kunnen krijgen.

Waarom je afweer vermindert als je ouder wordt

wo, 05/13/2020 - 22:23
Ons immuunsysteem wordt al weken op de proef gesteld door het coronavirus, en vooral ouderen zijn slachtoffer. Naarmate we ouder worden, functioneert het immuunsysteem namelijk minder goed. Hoe komt dat? Hoogleraar immunologie Daniel Davis legt het uit.

'Ik ben vaak duizelig, is er iets mis met mijn hersenen'?

wo, 05/13/2020 - 22:21
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat: ik ben duizelig, is er iets mis in mijn hoofd?

Kan het lezen van een boek daadwerkelijk zorgen voor ontspanning?

wo, 05/13/2020 - 08:31
Afleiding van zorgen kan zeker tijdens de coronacrisis erg fijn zijn. Kan het lezen van een boek helpen te ontspannen?

Pagina's

Go to top