Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg

Abonneren op feed Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bijgewerkt: 50 min 26 sec geleden

Meeste ziekenhuizen gestopt met verkoop van energiedranken

ma, 12/09/2019 - 23:31
De meeste ziekenhuizen in Nederland zijn gestopt of gaan stoppen met de verkoop van energiedranken. Het gaat inmiddels om 90 procent van alle ziekenhuizen, meldt de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) maandag na een eigen inventarisatie.

Gratis spiraaltje na abortus vanaf volgend jaar mogelijkheid voor vrouwen

do, 12/05/2019 - 04:45
Vrouwen die een abortus hebben ondergaan, kunnen vanaf komend jaar gratis een spiraaltje laten plaatsen in de abortuskliniek. Dat heeft minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid woensdag aan de Tweede Kamer laten weten.

Een op de vijf vrouwen onbedoeld zwanger: 'In gesprek gaan is belangrijk'

wo, 12/04/2019 - 22:47
Een op de vijf vrouwen in Nederland raakt onbedoeld zwanger. Toch lijkt hierover praten een taboe. Ervaringsdeskundige Margo (36): "Soms voelt het alsof ik de enige ben die een abortus heeft gehad."

Winterhanden of -voeten, hoe kom je eraan en hoe kom je ervan af?

wo, 12/04/2019 - 22:20
De eerste echt koude dagen zitten er alweer op. Last van rood-paarse en pijnlijke vingers en/of tenen? Misschien heb je dan last van winterhanden of -voeten. Hoe wordt die klacht veroorzaakt? En is er iets aan te doen? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.

Praten over het geloof in Sinterklaas: 'Soms wachten ouders te lang'

wo, 12/04/2019 - 22:16
Speciaal voor kinderen heeft NU.nl de nieuwssite NUjunior.nl gelanceerd. Voor ouders kan het soms moeilijk zijn om met hun kind over bepaalde nieuwsonderwerpen te praten. In deze serie schieten experts te hulp. Dit keer: hoe praat je met je kind over het onvermijdelijke einde van het geloven in de goedheiligman.

'MRI-onderzoek vergroot de kans dat borstkanker vroeg wordt ontdekt'

do, 11/28/2019 - 12:08
Een MRI-onderzoek kan ervoor zorgen dat borstkanker eerder wordt ontdekt bij vrouwen met dicht borstklierweefsel, blijkt na een grootschalig Nederlands onderzoek, waarvan de eerste resultaten donderdag zijn gepubliceerd in The New England Journal of Medicine.

'Het is belangrijk bijwerkingen van medicijnen te melden'

do, 11/28/2019 - 03:30
Deze week is het bijwerkingenweek. Medicijnautoriteit CBG en Bijwerkingencentrum Lareb willen hiermee medicijngebruikers en zorgverleners uitdragen hoe belangrijk het is om bijwerkingen van medicijnen te melden, zeker wanneer je meerdere medicijnen tegelijk gebruikt. En zelfs als een bijwerking al in de bijsluiter staat.

Voorspelbare rituelen voorkomen nachtmerries bij kinderen

do, 11/28/2019 - 03:03
De drukte rond Sinterklaas kan bij kinderen voor behoorlijk wat spanning zorgen. En dat kan zich ook ‘s nachts uiten, in de vorm van (enge) dromen. Gezondheidspsycholoog Arina de Vries, gespecialiseerd in slaap en slaapproblemen, legt uit hoe dat zit en hoe je de verbeelding van kinderen kunt gebruiken om enge dromen en nachtmerries te voorkomen.

Kloofjes in vingers en voeten zijn een winterkwaal, wat kun je eraan doen?

do, 11/28/2019 - 00:13
In de koude maanden hebben we er meer last van: gescheurde mondhoeken en kloofjes in vingers en voeten. Dat is soms de schuld van een schimmel. Is er iets tegen te doen? Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.

Psychiater: 'Feestdagen draaien om krijgen, terwijl geven gelukkiger maakt'

wo, 11/27/2019 - 23:59
December is voor veel mensen een maand om naar uit te kijken, maar het is ook een tijd van drukte en stress. Hoe ga je daarmee om? Tien vragen aan psychiater Irmi Klijntunte.

NUcheckt: Waarom je oren beter af zijn zonder wattenstaafje

za, 11/23/2019 - 20:56
NU.nl checkt dagelijks berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Het is gevaarlijk om je oren schoon te maken met een wattenstaafje."

Aantal meldingen van besmet voedsel bij NVWA laatste jaren verdrievoudigd

za, 11/23/2019 - 09:18
Bij de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) is het aantal meldingen van besmet voedsel de laatste drie jaar verdrievoudigd. De voedselwaakhond vermoedt dat bedrijven bang zijn voor een beschadigd imago en daardoor sneller bij de NVWA aankloppen, vertelt microbioloog Coen van der Weijden zaterdag in gesprek met het AD.

WHO: Meer dan 80 procent van jongeren wereldwijd beweegt te weinig

vr, 11/22/2019 - 09:16
Meer dan 80 procent van alle jongeren wereldwijd beweegt te weinig doordat zij liever naar schermen staren, meldt de Wereldgezondheidsorganisatie van de VN (WHO) vrijdag. In het rapport wordt gewaarschuwd voor de gevolgen van de gezondheid.

'Zelfs roddelen heeft meer effect op de hersenen dan geheugentraining'

wo, 11/20/2019 - 22:28
Er zijn online ontelbaar veel geheugentrainers verkrijgbaar. Maar werken ze ook echt? Hoogleraar Jaap Murre legt uit of je je geheugen überhaupt kunt trainen.

Roos is een vervelende kwaal: hoe kom je ervanaf?

wo, 11/20/2019 - 21:00
Roos is op zich onschuldig, maar kan heel vervelend zijn. Helemaal in de winter, wanneer we donkere kleding dragen. "Hoe kom je ervanaf?", vroeg een NU.nl-lezer zich af. Huisarts Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.

Arts: Overgewicht en diabetes geen kwestie van eigen schuld, dikke bult

wo, 11/20/2019 - 20:58
Huisarts Jacqui van Kemenade zag haar patiënten worstelen met overgewicht en diabetes en verdiepte zich in de wetenschappelijke literatuur. Ze kwam erachter dat het niet alleen maar gaat om meer bewegen en minder eten. Vorige maand verscheen haar boek Leefstijl op recept. We stelden negen vragen aan Van Kemenade.

Feit of fabel: Vaak je handen wassen is slecht voor je weerstand

di, 11/19/2019 - 19:54
Handen wassen: de een doet het meerdere keren per dag, de ander doet het amper. De een wast met zeep en de ander alleen met water. Wat als je juist heel erg vaak en heel goed je handen wast? Is dat slecht voor je weerstand?

Honderdduizenden proefdieren minder nodig door aangepaste richtlijn

ma, 11/18/2019 - 13:14
De richtlijnen voor het testen van medicijnen op schadelijkheid bij zwangerschap worden wereldwijd aangepast. Dit betekent concreet dat er voortaan honderdduizenden proefdieren per jaar minder worden gebruikt.

Geneesmiddelen die je altijd in huis moet hebben

wo, 11/13/2019 - 20:29
Kleine kwaaltjes kun je vaak prima thuis behandelen. Maar welke medicijnen en hulpmiddelen zijn handig om in huis te hebben? NU.nl vraagt apotheker Chuck van de Cappelle advies over de thuisapotheek.

Krijgen we nog wel genoeg jodium binnen?

wo, 11/13/2019 - 20:28
Nu we steeds minder brood eten en het zoutgehalte in brood is verlaagd, lopen we meer risico op een jodiumtekort. Reumatoloog Richard Verheesen houdt zich bezig met voeding en leefstijl, en legt uit hoe het zit.

Pagina's

Go to top