Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg

Abonneren op feed Nieuws van nu.nl over de gezondheidszorg
Het laatste nieuws het eerst op NU.nl
Bijgewerkt: 14 min 39 sec geleden

NUcheckt: Waarom dagelijks theedrinken waarschijnlijk gezond is

41 min 3 sec geleden
Volgens meerdere nieuwsberichten leven theedrinkers langer én gezonder. NUcheckt bekeek waarom thee zulke heilzame werkingen krijgt toegedicht.

Wetenschappers: Bloedvergiftiging is wereldwijd doodsoorzaak nummer één

vr, 01/17/2020 - 01:02
Bloedvergiftiging blijkt veel vaker voor te komen dan gedacht. Volgens onderzoekers aan de University of Washington is sepsis wereldwijd zelfs de belangrijkste doodsoorzaak.

'Gênante' vraag: wat zijn aambeien en kun je er iets tegen doen?

do, 01/16/2020 - 02:47
Iedere week beantwoordt Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen, een veelgestelde of opvallende vraag uit zijn praktijk. Deze week is dat een voor veel mensen gênant onderwerp: wat zijn aambeien en kan je er iets tegen doen?

Inslikbare maagballon: oplossing voor overgewicht of lapmiddel?

do, 01/16/2020 - 02:44
Sinds vorig jaar kan iemand met obesitas bij een specialist een tijdelijke maagballon inslikken en via die manier afvallen. Na zestien weken verlaat de ballon het lijf weer. Hoe werkt dit en wat gebeurt er na die zestien weken?

NUcheckt: Hoesten vergroot overlevingskans bij hartaanval niet

do, 01/16/2020 - 02:43
NU.nl checkt berichten op betrouwbaarheid. Bewering: "Als je alleen bent en een hartaanval krijgt, kan hoesten je overlevingskansen vergroten."

'Meer bewegen en gezonder eten is makkelijker dan je denkt'

do, 01/16/2020 - 02:41
Op 17 januari is het Dump Je Goede Voornemens Dag, een ludieke dag die in het leven is geroepen omdat de meeste goede voornemens binnen drie weken sneuvelen. Wil je in 2020 meer bewegen en gezonder eten? Zo hou je het wél vol.

Wanneer moeten mannen hun PSA-waarde laten controleren bij de huisarts?

do, 01/09/2020 - 02:51
Sinds de aflevering van het televisieprogramma Pauw waarin een uroloog het verband tussen een verhoogde PSA-waarde en prostaatkanker benadrukte, krijgt huisarts Edwin de Vaal uit Nijmegen vaak mannen op zijn spreekuur die hun PSA willen laten controleren. Dat is volgens hem niet per se goed of noodzakelijk. Hij legt uit waarom.

Waarom mediteren niet altijd een wondermiddel is

do, 01/09/2020 - 02:31
Mediteren biedt een hoop voordelen. Toch is urenlang in stilte op een kussen zitten niet voor iedereen de oplossing. Integendeel. Zonder goede begeleiding kan het bij psychisch kwetsbare mensen juist riskant zijn.

Hoogleraar: 'Veel hersenfuncties verbeteren naarmate we ouder worden'

do, 01/09/2020 - 02:31
Naarmate we ouder worden, gaan de hersenen er alleen maar op achteruit, is de gedachte. Dat is niet per se waar, zegt hoogleraar klinische neuropsychologie Margriet Sitskoorn. Ze schreef het boek Het 50+ brein, waarin ze afrekent met hardnekkige mythes over aftakelende hersenen. Acht vragen aan Sitskoorn.

WHO: Meer dan zesduizend doden door mazelenepidemie in Congo

wo, 01/08/2020 - 14:57
In de Democratische Republiek Congo zijn inmiddels meer dan zesduizend mensen overleden aan de mazelen. Volgens gezondheidsorganisatie WHO gaat het om de ernstigste en de zich het snelst verspreidende epidemie ter wereld.

Neuroloog: 'Alzheimer is te voorkomen én terug te draaien'

di, 12/31/2019 - 20:01
Het beeld dat alzheimer een ziekte is die niet is te genezen, is achterhaald, zegt de Amerikaanse universitair docent neurologie en onderzoeker Dale Bredesen. Van hem verscheen onlangs het boek Het einde van Alzheimer in Nederlandse vertaling. Volgens hem kan de ziekte worden voorkomen én in sommige gevallen zelfs worden teruggedraaid. Tien vragen aan Bredesen.

Psycholoog Hannah Cuppen: 'Pech in de liefde bestaat niet'

di, 12/31/2019 - 13:16
Nooit eerder waren er zo veel alleenstaanden in Nederland: 22 procent van de volwassenen leeft zonder partner, blijkt uit cijfers van het CBS. Natuurlijk zijn er happy singles, maar volgens Hannah Cuppen, psycholoog en auteur van het boek Liefdesbang, saboteren veel mensen de liefde zonder dat ze het zelf doorhebben.

Wat is er te doen aan een slechte adem?

di, 12/31/2019 - 13:15
Huisarts Edwin de Vaal uit Nijmegen krijgt op zijn spreekuur soms mensen die willen worden doorverwezen voor een maagonderzoek vanwege een slechte adem. Zij denken dat het iets te maken heeft met hun maag. Meestal is dat niet het geval. Edwin de Vaal (47) geeft antwoord op de vraag: wat is er te doen aan een slechte adem?

Het effect van vuurwerk: 'Sommige huisdieren moeten maanden herstellen'

wo, 12/25/2019 - 21:01
Op 31 december en 1 januari wordt een hoop vuurwerk afgestoken. Leuk voor veel mensen, maar dieren houden er niet van. De jaarwisseling gaat voor dieren vaak gepaard met stress. Wat doet Oud en Nieuw met de mentale gezondheid van onze huisdieren? En hoe ga je daar het beste mee om? Zeven vragen aan antrozoöloog Pim Martens.

Hoogleraar: 'Je hoeft geen tienduizend stappen te zetten om fit te blijven'

di, 12/24/2019 - 14:27
Volgens verschillende apps, stappentellers en lifestylecoaches zouden we 10.000 stappen per dag moeten zetten om fit en gezond te blijven. Dat komt neer op zo'n 7,5 kilometer. Maar hoe zit het eigenlijk met dat aantal passen? Klopt het wel? En zijn er geen andere manieren om aan je gezondheid te werken?

Omgaan met depressie in omgeving: 'Kijk wat je allemaal hebt' helpt niet

di, 12/24/2019 - 14:25
Opmerkingen als "Kop op" of "Iedereen heeft wel eens een dipje" zijn goed bedoeld, maar wanneer iemand met een depressie kampt, heeft diegene hier weinig boodschap aan. Hoe steun je iemand dan wél?

Hoe kom je van die overtollige kilo's af die er in de winter bijkomen?

di, 12/24/2019 - 14:18
Afvallen is voor veel mensen lastig. Zeker in de winter. Huisarts Edwin de Vaal krijgt vaak mensen op zijn spreekuur die zich afvragen hoe het kan dat afvallen 's winters niet lukt. Is er niet tóch een manier om de kilo's kwijt te raken die er in de winter bijkomen? Edwin de Vaal (47) geeft antwoord.

NUcheckt: Wat we weten over bloeddonatie door homo's en het verbod erop

do, 12/19/2019 - 18:49
GroenLinks vroeg begin december met steun van D66 en VVD om onderzoek naar de mogelijkheid om homoseksuele mannen in de toekomst bloed te laten doneren. Waarom mogen homoseksuele mannen nu meestal geen bloed geven?

Wat kun je doen tegen de winterblues?

do, 12/19/2019 - 00:42
Moeite met opstaan, vermoeidheid of een neerslachtige gevoel… Het zijn veelgehoorde winterklachten op het spreekuur van Edwin de Vaal (47), huisarts in Nijmegen. Deze week beantwoordt hij de vraag: valt er iets te doen tegen de winterblues?

Niet iedereen viert Kerst met familie: 'Ruzies gaan vaak over erkenning'

do, 12/19/2019 - 00:38
Familieruzies kunnen de aankomende feestdagen flink onder druk zetten, door frustraties of iemands afwezigheid. Waarom zijn er vaak problemen in families en hoe voorkom je dat het uit de hand loopt?

Pagina's

Go to top